Նիհարելու հարցում կոֆեինի արդյունավետությունը ցույց են տվել առնետների վրա արված փորձարկումները

Առնետների վրա փորձարկումները ցույց են տվել, որ սուրճի և մատեի թեյի օգտագործումն օգնում է ազատվել ավելորդ քաշից, թեև այն կարող է մարդկանց դեպքում է և միանշանակ չլինել:

Մի շարք փորձագետներ գիրացումն ու ավելորդ քաշն իրավացիորեն անվանում են 21-րդ դարի չարիք: Ռուսաստանում և եվրոպական շատ երկրներում գիրացմամբ տառապում է բնակչության մոտ 20%-ը: ԱՄՆ-ում այդ ցուցանիշը 36% է: Եվ ոչ մի կասկած չկա, որ գենց գիրացումն է պատճառ դառնում օրգանիզմում մի շարք բացասական գործընթացների առաջացմանը և կարող է հանգեցնել լուրջ հիվանդությունների:

Մի շարք հանգամանքների շարքում ավելորդ քաշի պատճառ են համարվում քիչ շարժվելն ու սխալ սնվելը: Ընդ որում՝ վերջին տարիներին գիտնականները շեշտը դնում են հենց վերջինի վրա. իրավիճակը բարդացնում են քաղցր ըմպելիքները: Ամենայն հավանականությամբ՝ հրաշագործ միջոց չի գտնվի, բայց մի շարք առանձին միջոցների վրա գիտնականները վաղուց ուշադրություն են հրավիրում:

Իլինոյսի համալսարանի հետազոտողները 1 ամսվա ընթացքում առնետներին վնասակար սնունդ են տվել՝ 40-45% ածխաջրի և 15% սպիտակուցի պարունակությամբ: Մյուս մասը ճարպ է եղել: Առնետների մի մասին խմեցրել են մատե թեյ, սինթետիկ կոֆեին և սուրճից առանձնացված կոֆեին: Մարդկային նորմերով այն մոտավորապես օրական 4 բաժակ սուրճի է հավասար:

Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ կոֆեինը, անկախ աղբյուրից, 20-41%-ով կրճատել է ճարպի կուտակումը ճարպային բջիջներում՝ ի տարբերություն համեմատական խմբի: Արդյունքում՝ կոֆեինով սնված առնետները միջինում 16%-ով քիչ քաշ են հավաքել և 22%-ով քիչ ճարպ:

Գիտնականներն այս տվյալների պատճառը համարում են կոֆեինի ներգործությունը որոշ գեների վրա, մասնավորապես՝ Fasn-ի, որը պատասխանատու է ճարպաթթուների սինթազի ձևավորման համար: Վերջիններս մուլտիֆունկցիոնալ ֆերմենտներ են կամ մակրոմոլեկուլյար համալիրներ, որոնք սինթեզում են ճարպաթթուները:

Ճարպաթթուների սինթազա / ©Wikipedia

Հարկ է նշել, որ ավելորդ քաշից ազատվելու հարցում թեյի և սուրճի օգտակարության մասին գիտնականները վաղուց են խոսում: Վերջին ուսումնասիրություններից մեկում մասնագետները հաստատել են, որ սուրճն օրգանիզմին օգնում է արտադրել մուգ ճարպեր, որոնց հիմնական գործառույթը կալորիաների այրման միջոցով ջերմության արտադրում է:

Վերջին նորություններ

Ծրագրել են հարձակում Սյունիքի վրա, բայց «քամին այս անգամ նույն ուղղությամբ չի փչելու»

Իրանական աղբյուրը տեղեկացնում է, որ Թուրքիան ու Բաքուն մտադրություն են ունեցել հանկարծակի հարձակում ձեռնարկել Հայաստանի…

30.09.2021

Ադրբեջանը Թուրքիայի և Իսրայելի դոպինգի տակ է. Իրանում զգուշացնում են Բաքվին

Քանի դեռ վերլուծական շրջանակներում փորձում են վեր հանել Իրանի և Ադրբեջանի միջև լարվածության իրական պատճառներն…

29.09.2021

Ռուսներն Արցախում սադրանքները կանխելու և դիրքերի վրա հարձակումը հետ մղելու վարժանքներ են կատարել

Ռուսական խաղաղապահ ստորաբաժանումն Արցախի «Հյուսիս» տեղանքում հրադադարի հնարավոր խախտումների կանխման և դիտակետերի անվտանգության ապահովման վարժանքներ…

29.09.2021

Էկոլոգիական աղետ է սպասվում. Վանա լիճը ցամաքում է

Լճի ափամերձ եզրագիծը նահանջել է 1 կմ-ով, ջրի մակարդակն ընկել է 22-23 մ-ով: Ցամաքած հատվածներում…

28.09.2021

Ո՞ր հիմնական խնդիրների չլուծման պատճառով ունեցանք այս աղետալի իրավիճակը. Լևոն Մազմանյան

Վարչապետ Փաշինյանի նախկին խորհրդական Լևոն Մազմանյանն ուշագրավ վերլուծություն է հրապարակել իր ֆեյսբուքյան էջում, որտեղ անդրադարձել…

28.09.2021

ԵԽԽՎ-ն Լեռնային Ղարաբաղի վերաբերյալ կարևոր բանաձև է ընդունել

Ի հեճուկս Ալիևի փորձերին՝ «Լեռնային Ղարաբաղ» անվանումը միջազգային փաստաթղթերից դուրս մղելու ուղղությամբ, Ստրասբուրգում ընդունվել է…

27.09.2021