Ի՞նչ տեղի կունենա ձվի հետ՝ վակուումում. փորձարկում — Շեշտ.am (shesht.am)
3 րոպե
Խմբագրություն

Ի՞նչ տեղի կունենա ձվի հետ՝ վակուումում. փորձարկում

Սովորական պայմաններում ձուն կոտրվում է, միկրոալիքայիններում՝ պայթում: Իսկ ի՞նչ տեղի կունենա ձվի հետ՝ վակուումում: Վիդեոբլոգեր Cody's Lab-ը ցույց է տալիս, թե ինչ կլինի:

Ձուն առանց կճեպի գազազատվում է ու սառչում / © Cody’s Lab

Վիդեոբլոգեր Կոդին վակուումային (անօդ) տարա է օգտագործել փորձարկման համար: Տարայի և պոմպի տեխնիկական բնութագրերը չեն հաղորդվում, սակայն նմանատիպ պայմաններում հնարավոր է համարվում մինչև -1 մթնոլորտ ճնշումը:

Ի՞նչ է տեղի ունենում հում ձվի կճեպի հետ, երբ ճնշումը սահուն անկում է: Գրեթե՝ ոչինչ: Միայն տարայում ճնշումն ընկնում է սովորականից մի փոքր դանդաղ: Ակնհայտ է, որ ձվի կճեպի ծակոտիներից գազ է դուրս գալիս, որի դուրսբերման համար պոմպը հավելյալ էներգիա է ծախսում:

Ճնշման անկմանը զուգահեռ՝ սպիտակուցի փրփուրը չորանում է / © Cody’s Lab

Այնուհետև բլոգերը որոշել է ձերբազատվել կճեպից՝ պահպանելով արտաքին մեմբրանը (հայտնի չէ, թե ինչպես է դա արել): Ստացվել է հում ձու՝ պատված նուրբ շերտով: Այդ դեպքում ճնշման անկումը սառեցնում է ձուն: Սպիտակուցում ու դեղնուցում տարրալուծված գազի մնացորդներն ինչ-որ պահի դուրս են գալիս մեմբրանի միջով և ձվի ներսում մոլեկուլների ընդհանուր կինետիկ էներգիան նվազում է: Երբ բլոգերը ձուն հանել է տարայից, այն առաձգական է եղել, սակայն՝ սառած, սպիտակած, իսկ ներսում շոշափվել են սառցե բյուրեղիկներ:

Բայց ամենաուշագրավ գործընթացները տեղի են ունեցել տարայում, որտեղ Կոդին կոտրել է ձուն: Ճնշման անկմանը զուգահեռ՝ սպիտակուցում սկսվել է ակտիվ գազագոյացում: Սպիտակուցն աստիճանաբար ջերմացել է և փրփրոտվել: Միևնույն ժամանակ՝ դեղնուցն այդ ընթացքում տեսանելի փոփոխությունների չի ենթարկվել:

Փորձարկում / © Cody’s Lab

Այնուհետեև սպիտակուցային փրփուրը չորացել է և չի հալչել նույնիսկ այն դեպքում, երբ ճնշումը վերականգնվել է: Տարայից հանելուց հետո ջերմաստիճանը հավասար էր -6°C-ի: Պարզվում է՝ վակուումային տարան թխվածքի խմոր պատրաստելու համար վատ միջոց չէ:

Ամենաընթերցվածը

[miniorange_social_login]

Մեկնաբանությունները

Գրել մեկնաբանություն
Հաստատեք
Մուտք գործեք
Մուտք գործելով Դուք համաձայնվում եք կայքի օգտագործման օրենքների հետ.